Comunicat de presă Precizările ministrului Muncii și Protecției Sociale cu privire la situația apărută în legătură cu plata salariilor angajaților din ITM-uri

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, își exprimă regretul pentru situația în care se află angajații din Inspecția Muncii (IM) și din inspectoratele teritoriale de muncă (ITM), care au primit salariile diminuate.

Din informațiile primite în urma discuțiilor cu părțile implicate a reieșit că situația a apărut din cauza dezinteresului manifestat de conducerea Inspecției Muncii, dar și din neatenția angajaților din aparatul central al Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), astfel:

1. La rectificarea din luna august, ministrul PSD, Marius Budăi, a decis, de comun acord cu cei din conducerea de atunci a Inspecției Muncii, achitarea sumelor rezultate din litigiile de muncă din 2017 și 2018, dar, fără explicație, nu și pe cele din 2019.

2. Direcția Buget din MMPS a pus în aplicare această decizie, deși în buget nu erau prevăzuți bani de salarii până la sfârșitul anului și, conform unor înțelegeri verbale, se aștepta rectificarea.

3. La rectificare s-au cerut bani, dar nu s-a explicat gravitatea problemei. Prin urmare, deși s-au solicitat bani de la Ministerul de Finanțe, nu s-au primit, întrucât în contul ”Drepturi salariale”, la momentul vizualizării disponibilului, existau banii care încă nu erau transferați pentru plata litigiilor și nu s-a precizat că acele sume nu erau pentru plata salariilor, iar Ministerul Finanțelor nu a sesizat că sunt două linii bugetare diferite în același capitol.

”Iată ce se întâmplă pe o schimbare politică și una de secretar general la Ministerul Muncii și Protecției Sociale și pe înțelegeri verbale necomunicate: sunt afectați oameni care nu au nicio vină! Însă, pentru că lucrurile trebuie clarificate, am sesizat comisiile de disciplină din Minister și din Inspecția Muncii”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Sursa: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/5722-20191216-cp-plata-salarii-itm